Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır
İstanbul Trafik Kazası Araç Değer Kaybı Tazminat Davası
İstanbul’da aracınızla trafik kazası yaptıktan sonra aracınızda maddi zarar meydana gelmiş olabilir. Aracınızı onardıktan sonra meydana gelen değer kaybını İstanbul sigorta avukatı aracılığıyla açacağınız trafik kazası tazminat davası veya tahkim başvurusu ile sigorta şirketinizden isteyebilirsiniz. Bu yazımızda araçlarda meydana gelen değer kaybının nasıl hesaplanacağını açıklayacağız.
İstanbul’da faaliyet gösteren hukuk büromuz, İstanbul trafik kazası sonrası araçlarda meydana gelen değer kaybı tazminat davaları ve tahkim başvuruları konusunda uzmanlaşmıştır. Deneyimli avukatlarımız, araç değer kaybı, kaza tazminatı ve sigorta hukukunda müvekkillerimize etkin çözümler sunmaktadır. Trafik kazası sonrası haklarınızı korumak ve maddi kayıplarınızı telafi etmek için bizimle iletişime geçin. Profesyonel ve hızlı hukuki destek için yanınızdayız.
Aracın trafik kazası sonrası sonucu hasarlanıp onarılmasından sonraki değeri ile hiç hasarlanmamış haldeki değeri arasındaki farka “değer kaybı” denmektedir. Araçtaki değer kaybı belirlenirken; aracın markası, yaşı, modeli ve hasar gördüğü kısımları dikkate alınarak aracın kaza tarihinden önceki ikinci el satış değeri ile aracın tamir edildikten sonraki ikinci el satış değeri arasındaki farkın tespit edilmesi gerekmektedir.
Aşağıda ilgili kısmı alıntılanan yüksek mahkeme kararında da trafik kazası sonucu araçlarda meydana gelen değer kaybı hesap edilirken hangi hususların dikkate alınacağı belirtilmiştir.
“Bu durumda mahkemece, aynı bilirkişiden araçtaki hasarlar, aracın modeli, özellikleri, olay tarihindeki yaşı, davacı tarafın iddiaları, davalıların savunmaları ve tüm dosya kapsamı ile birlikte değerlendirilerek aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa rayiç değeri ile kaza meydana geldikten ve tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki farka göre değer kaybının yeniden hesaplanması konusunda ayrıntılı, gerekçeli, denetime elverişli ek rapor alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu biçimde eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru görülmemiştir.”
(Yargıtay. 17. HD. 2014/21223 E. ve 2014/17932 K., T. 08.12.2014)
Değer kaybı hesabında hangi onarımlar dikkate alınmamaktadır ?
01.06.2015 yürürlük tarihli Trafik Sigortası Genel Şartları uyarınca kaza sonrası araçta meydana gelen bazı hasarlar değer kaybı zarar kalemi içerisinden çıkarılmıştır.
1) Mini onarım ile giderilebilen basit kaporta, plastik tampon/ parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı hasarları,
2) Ana iskelet ve şaside hasar olmaksızın, vidalı parçalarda yapılan onarım/değişim ile giderilebilen hasarlar,
3) Aracın kaza anındaki rayiç değerinin %25’ini aşan değer kaybı talepleri (Bu maddede düzenlenen sınır bir araç için talep edilebilecek toplam değer kaybı limiti olup daha önceden ödenen değer kaybı tazminatları limitten mahsup edilir.)
4) Kaza tarihi ile ihbar tarihi arasında araç üzerinde mülkiyet değişikliği olan araçlar ile ilgili talepler,
5) Çekme Belgeli ve Hurda Belgeli işlemi görmüş olan araçlar,
6) Kısa süreli kiralık araçlar, taksi, dolmuş, uzun süreli (bir yıl veya daha uzun) kiralık araçlarda eksper tarafından hesaplanan değer kaybı tutarının %50’sini aşan talepler, test aracı, koleksiyon ve antika sayılan araçlardaki hasar sebebiyle yapılan değer kaybı talepleri
İstanbul maddi hasarlı trafik kazası sonucu araçta maddi hasar ve değer kaybı meydana geldiğinde kaza nedeniyle mağdur olan kişi aracın sürücüsüne karşı dava açmak istemiyorsa sigorta şirketine karşı tahkime başvurabilmekte ve sigorta tazminat davası açabilmektedir. Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası sonucu yüksek miktarlarda tazminata hükmedilmesi halinde araç sürücüleri bu tazminat miktarlarını karşılayamamaktadır. Bu nedenle araç sürücüsüne dava açmadan yalnızca sigorta şirketine dava açmak suretiyle meydana gelen zarar tazmin edilebilmektedir.
İstanbul’da sigorta avukatı olarak uzmanlaşmış bir ekip olarak, müvekkillerimize trafik kazası sigorta tazminatları konusunda profesyonel destek sunuyoruz. Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru süreçlerinde ve tazminat davalarında yol gösterici olmak için buradayız. Tecrübeli kadromuzla her türlü sigorta ihtiyacınızda yanınızdayız. Sigorta poliçelerinizdeki haklarınızı korumak ve en yüksek tazminatı almanızı sağlamak için yasal haklarınızı sonuna kadar savunuyoruz. Sigorta sektöründeki güncel gelişmeleri takip ederek müvekkillerimizi en iyi şekilde temsil ediyoruz. İstanbul’un önde gelen sigorta avukatı olarak, sizin de haklarınızı korumak ve tazminat almanızı sağlamak için buradayız. Hukuki danışmanlık hizmetimizden yararlanmak ve sigorta konusundaki sorunlarınıza çözüm bulmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.