Trafik sigortası kapsamında sigortadan hangi kalemler talep edilebilmektedir?
İstanbul trafik kazası sonucu ölüm veya yaralanma meydana geldiğinde kaza nedeniyle mağdur olan kişi sigorta şirketine karşı sigorta tazminat davası açılabilmektedir. Bu yazımızda sigorta kapsamında hangi zararların talep edilebileceği açıklanmaktadır.
KTK uyarınca motorlu araç işletenlerine yüklenen hukuki sorumluluk için düzenlenen trafik sigortası yönelik ilgililerinin hak ve yükümlülüklerine ilişkin usul ve esaslarını düzenleyen Trafik Sigortası Genel Şartlarında hangi hususların koruma dâhilinde olduğu düzenlenmiştir. Buna göre, poliçe limitleri içerisinde talep edilebilecek kalemler aşağıdaki gibidir:
a) Maddi Zararlar: Hak sahibinin kaza tarihi itibariyle zarar gören araçta meydana gelen değer kaybı dâhil doğrudan malları üzerindeki azalmadır. Sigortalının sorumlu olduğu araç kazalarında değer kaybı, talep edilmesi halinde ruhsat sahibi sigorta eksperleri tarafından tespit edilir. Değer kaybının nasıl hesap edileceğine ilişkin yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. İstanbul trafik kazası sonucu aracınızda zarar ve değer kaybı meydana geldiyse İstanbul sigorta avukatı aracılığıyla tazminat davası açabilirsiniz.
b) Sağlık Giderleri: Üçüncü kişinin trafik kazası dolayısıyla bedenen eski haline dönmesi amacıyla protez organ bedelleri de dahil olmak üzere yapılan tüm tedavi giderlerini içermektedir. Kaza nedeniyle mağdurun tedavisine başlanmasından itibaren mağdurun sürekli sakatlık raporu alana kadar tedavi süresince ortaya çıkan bakıcı giderleri, tedaviyle ilgili diğer giderler ile trafik kazası nedeniyle çalışma gücünün kısmen veya tamamen azalmasına bağlı giderler sağlık gideri bu kapsamdadır. İstanbul yaralanmalı trafik kazası sonucunda sağlık giderleri harcamaları yaptıysanız İstanbul sigorta avukatı aracılığıyla tazminat davası açabilirsiniz.
c) Sürekli Sakatlık Teminatı: Üçüncü kişinin sürekli sakatlığı dolayısıyla ileride ekonomik olarak uğrayacağı maddi zararları karşılamak üzere belirlenecek teminattır. Kaza nedeniyle mağdurun tedavisinin tamamlanması sonrasında yetkili bir hastaneden alınacak özürlü sağlık kurulu raporu ile sürekli sakatlık oranının belirlenmesinden sonra ortaya çıkan bakıcı giderleri de sürekli sakatlık teminatı kapsamındadır. İstanbul yaralanmalı trafik kazası sonucunda sürekli maluliyetiniz oluştuysa İstanbul sigorta avukatı aracılığıyla tazminat davası açabilirsiniz.
Sürekli sakatlık tazminatına ilişkin sakatlık oranının belirlenmesinde, sakatlık ölçütü sınıflandırılması ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporlarına ilişkin mevzuat doğrultusunda hazırlanacak sağlık kurulu raporu dikkate alınır.
ç) Destekten Yoksun Kalma (Ölüm): Üçüncü kişinin ölümü dolayısıyla ölenin desteğinden yoksun kalanların destek zararlarını karşılamak üzere belirlenecek tazminattır. İstanbul ölümlü trafik kazası sonucunda kaybettiğiniz yakınınızın desteğinden yoksun kaldıysanız İstanbul sigorta avukatı aracılığıyla tazminat davası açabilirsiniz.
İstanbul’da sigorta avukatı olarak uzmanlaşmış bir ekip olarak, müvekkillerimize trafik kazası sigorta tazminatları konusunda profesyonel destek sunuyoruz. Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru süreçlerinde ve tazminat davalarında yol gösterici olmak için buradayız. Tecrübeli kadromuzla her türlü sigorta ihtiyacınızda yanınızdayız. Sigorta poliçelerinizdeki haklarınızı korumak ve en yüksek tazminatı almanızı sağlamak için yasal haklarınızı sonuna kadar savunuyoruz. Sigorta sektöründeki güncel gelişmeleri takip ederek müvekkillerimizi en iyi şekilde temsil ediyoruz. İstanbul’un önde gelen sigorta avukatı olarak, sizin de haklarınızı korumak ve tazminat almanızı sağlamak için buradayız. Hukuki danışmanlık hizmetimizden yararlanmak ve sigorta konusundaki sorunlarınıza çözüm bulmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.