Miras Paylaşma Sözleşmesi
Bir kimsenin ölümü üzerine geride birden fazla mirasçının kalması halinde mirasçılar miras kalan malların tümü üzerinde elbirliğiyle malik olmaktadırlar. Birden fazla mirasçının olduğu hallerde ise hem miras kalan malların yönetimi konusunda hem de mirasın paylaşımı konusunda mirasçılar arasında önemli uyuşmazlıklar ortaya çıkmaktadır. Mirasçılar arasındaki uyuşmazlıkların hakkaniyetli bir biçimde çözülebilmesi için İstanbul miras avukatı ile çalışmak oldukça önemlidir. Miras avukatı ve İstanbul gayrimenkul avukatlarımız ile miras kalan malların paylaşımına ilişkin süreci kolaylaştırabilirsiniz.
Miras Ortaklığı Nedir ?
Bir kimsenin birden çok mirasçısı bulunması halinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar mirasçılar arasında mirasbırakanın bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir. Bu ortaklığa “miras ortaklığı” denmektedir. Miras ortaklığının meydana gelebilmesi için bir kimsenin birden fazla mirasçısının olması yeterlidir. Mirasçıların yasal veya atanmış mirasçı olması miras ortaklığının oluşumunu etkilemez. Mirasçılar arasındaki miras ortaklığı sona erdirilmeden mirasçılar mirasbırakanın malları üzerinde tek başlarına tasarruf edememektedirler. Bu nedenle miras kalan taşınır ve taşınmaz malların üzerinde kişisel olarak işlem yapabilmek için İstanbul miras avukatı tarafından miras ortaklığının sona erdirilmesi için destek alabilirsiniz.
Miras Ortaklığı Nasıl Sona Erdirilir ?
Miras ortaklığını sona erdiren paylaşma iki şekilde gerçekleştirilebilmektedir:
Mirasçıların aralarında yapacakları sözleşme ile paylaşma.
Mahkeme kararı ile paylaşma
Miras Paylaşma Sözleşmesi Nedir ?
Miras paylaşma sözleşmesi, miras ortaklığının mirasçıların kendi aralarında yapacakları sözleşme ile sona erdirilmesidir. Mirasçılar arasında miras paylaşma sözleşmesinin yapılamaması durumunda paylaşma, mahkemede açılacak olan “mirasın paylaşılması davası” yoluyla hakim kararı ile gerçekleştirilmektedir.
Miras Paylaşma Sözleşmesinin Konusu Nedir ?
Miras paylaşma sözleşmesinin konusu, miras bırakandan intikal eden malvarlığı değerlerinin tümünün mirasçılar arasında paylaşılmasıdır. Bu bağlamda miras paylaşma sözleşmesinin konusunu, taşınırlar, taşınmazlar, haklar, alacak hakları ve miras bırakanın borçları oluşturabilir.
Miras paylaşma sözleşmesi miras bırakandan intikal eden tüm malvarlığı değerlerini kapsar şekilde yapılabilmektedir. Mirasçıların yapacakları paylaşma sözleşmesi ile miras bırakandan intikal eden bazı malvarlığı değerlerini paylaşıp bazı değerleri paylaşma dışı tutmaları, yani mirasın kısmi paylaşılması da mümkün kabul edilmektedir. Miras bırakandan intikal eden tüm malvarlığı değerlerini veyahut bazı malvarlığı değerlerini kapsayacak biçimde miras paylaşma sözleşmesinin oluşturulması için İstanbul miras avukatı ve İstanbul gayrimenkul avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.
Miras Paylaşma Sözleşmesi ve Malvarlığı Devri
Miras paylaşma sözleşmesinin yapılması ile birlikte mirasbırakandan intikal eden malvarlığı değerlerinin mülkiyeti her bir mirasçının mülkiyetine kendiliğinden geçmemektedir. Malların mülkiyetinin kazanılabilmesi için İstanbul miras avukatı ve İstanbul gayrimenkul avukatından her bir malvarlığı unsuruna ilişkin devir işlemlerinin yapılması konusunda destek alabilirsiniz.
Miras paylaşma sözleşmesi yalnızca mirasbırakanın bıraktığı malvarlığı unsurlarının mirasçıların mülkiyetine geçirilmesi işleminin hukuki dayanağını teşkil etmektedir. Örneğin mirasbırakanın bıraktığı taşınmazlar bakımından miras paylaşma sözleşmesi, tapuda yapılacak olan tescilin hukuki sebebini teşkil edecektir. Bu kapsamda, mirasçılar arasında miras paylaşma sözleşmesinin yapılması ile birlikte mirasçılar arasındaki elbirliği mülkiyeti sona ermiş olmaz; her bir malvarlığının ilgili mirasçının bireysel mülkiyetine intikaline kadar elbirliği mülkiyeti devam eder. Bu bağlamda İstanbul miras avukatı öncelikle miras paylaşma sözleşmesi hazırlayacak, daha sonra da hazırlanan sözleşmeye göre malvarlığı devirlerinin gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.
Miras Payının Devri Sözleşmesi Nedir ?
Mirasbırakanın katılması veya izni ile mirasçılardan biri, mirasbırakan ölmeden önce diğer mirasçılar veya üçüncü kişiler ile, ileride doğacak miras payının devrine ilişkin sözleşme yapabilmektedir. Mirasbırakanın izni veya katılması söz konusu olmadan yapılan miras payının devri sözleşmesi ise kesin hükümsüz olacaktır.
Mirasçıların tümü arasında imzalanmış bir miras payının devri sözleşmesi bulunması mirasçılara bu sözleşmeye uygun biçimde miras paylaşma sözleşmesi akdetme yükümlülüğü yüklememektedir. Bu sözleşmeye rağmen mirasçılardan biri mahkemede mirasın paylaşılması için dava açabilir. Ancak mirasçıların mirasın intikalinden önce yaptıkları miras payının devri sözleşmesine, miras paylaşma sözleşmesi yapılması taahhüdü koyulması ihtimalinde artık ön sözleşmenin söz konusu olduğu kabul edilmeli ve mirasın açılmasından önce yapılan sözleşmenin taraflarının mirasçı olması ihtimalinde, mirasçıların bu taahhüde uyma yükümlülüğünün bulunduğu kabul edilmelidir.
Mirasbırakan vefat etmeden önce ileride doğacak miras paylarınızın devrine ilişkin miras payının devri sözleşmesi akdetmek istiyorsanız miras hukuku alanına hakim İstanbul miras avukatlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
Miras Paylaşma Sözleşmesinin Kurulması
Tekrar etmek isteriz ki, miras paylaşma sözleşmesinin kurulabilmesi için mirasçıların tümü, miras paylaşma sözleşmesinin kurulmasına konusunda oybirliğiyle anlaşmış olmalıdır. Miras paylaşma sözleşmesinin mirasçılardan biri veya birkaçı katılmaksızın diğer mirasçılar arasında oluşturulması halinde sözleşme yok hükmünde olacaktır. Geçerli bir miras paylaşma sözleşmesinin kurulması için İstanbul miras avukatına danışmanız önem taşımaktadır.
Miras paylaşma sözleşmesinin geçerliliği yazılı şekil şartına tabi tutulduğundan, TBK çerçevesinde miras paylaşma sözleşmesinin kurulması için mirasçıların tümünün karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarını, sözleşmeyi imzalayarak açıklamaları gerekecektir. Yazılı paylaşma sözleşmesinin geçerli olarak kurulabilmesi için mirasçıların tamamı veya temsilcileri tarafından imzalanmış olması gerekmektedir.Geçerli bir miras paylaşma sözleşmesinin kurulması için İstanbul miras avukatına danışmanız önem taşımaktadır.
Miras Paylaşma Sözleşmesinin Yazılı Olmamasının Yaptırımı Nedir ?
Yargıtay 16. HD., 31.10.2017 tarihli bir kararında, mirasçılar arasında sözlü olarak paylaşma sözleşmesinin yapıldığı ve bu sözleşme uyarınca tapuda devir yapıldığının iddia edildiği açıkça ifade edildikten sonra MK m. 676/3 uyarınca tapulu taşınmazlara ilişkin paylaşma sözleşmesinin geçerliliğinin yazılı şekle tabi olduğu, bu nedenle de mirasçılar arasında geçerli bir paylaşma sözleşmesinin bulunduğunun kabul edilemeyeceği ifade edilmiştir.
Yargıtay 8. HD., 27.01.2015 tarihli kararında ise, yine davacı mirasçı tarafından mirasçılar arasında sözlü paylaşma yapıldığı iddia edilmiş fakat terekedeki taşınmazlar için tapuda mirasçılar adına herhangi bir tescil yapılmamıştır. Yargıtay burada da MK m. 676/3 uyarınca yazılı paylaşma sözleşmesi bulunmadığından hareketle isabetli olarak davanın reddine karar vermiştir. Zira her ne kadar mirasçılar sözlü paylaşmanın yapıldığını iddia ediyor olsa da terekedeki taşınmazlardan hiçbirinin mirasçılardan biri adına tescil edilmemesi durumunda elden paylaşma sözleşmesinin varlığı kabul edilemez.
İstanbul miras hukuku avukatı olarak, miras paylaşma sözleşmeleri, miras payının devri sözleşmeleri, vasiyetname hazırlanması, mirasın reddi, mirastan feragat ve miras paylaşma gibi konularda hukuk büromuz hizmet vermektedir. Miras hukukuna ilişkin uyuşmazlıklarınızda haklarınızı korumak ve adil bir paylaşımın sağlanması amacıyla İstanbul miras avukatından danışmanlık almanız önemlidir. İstanbul miras avukatı arayışınızda güvenilir hukuki çözümlerle yanınızdayız. Miras paylaşma sözleşmelerinin hazırlanması, miras payının devri sözleşmelerinin hazırlanması, vasiyetname oluşturulması, mirasın reddi ve mirastan feragate ilişkin işlemler, ortaklığın giderilmesi davası takibi işlemleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.