Üsküdar Darp Raporu Alma
Darp raporu, kasıtlı olarak yaralama eylemi neticesinde, bireyin vücudunda oluşan herhangi bir belirgin belirtiyi, örneğin kızarıklık, morarma, şişlik, kanama, kırık, incinme, yaralanma, yanık gibi durumları tespit etmek amacıyla kullanılan ve önemli olan bir belgedir. Bu rapor, kişinin uğradığı fiziksel saldırının bedensel sonuçlarını tıbbi bir biçimde belgeleyen bir rapordur. Halk arasında “darp raporu” olarak bilinse de, tıbbi terim olarak “genel adli muayene raporu” şeklinde adlandırılmaktadır.
Eğer yaralama durumu, basit bir tıbbi müdahaleyle geçebilecek kadar hafifse, cezai yaptırım olarak dört aydan bir yıla kadar hapis ya da adli para cezası uygulanabilir ve bu tür suçlar, mağdurun şikayetine bağlıdır. Ancak kasten yaralama suçunun daha ağır halleri şikayete tabi değildir ve verilecek ceza, suçun işlendiği koşullara ve mağdurda bıraktığı kalıcı etkiler göz önüne alınarak artırılır.
Darp Raporu Nasıl Alınır?
Mağdur, darp raporu almak için polis, jandarma veya savcılığa Üsküdar avukat ile başvuruda bulunabilir. Ardından adli muayene için hastaneye yönlendirilir ve yapılan muayene sonucunda darp izi olup olmadığı tespit edilip rapor hazırlanır. Mağdur, Üsküdar avukat aracılığıyla şikâyetçi olabilir ya da sadece tutanak tutturabilir. Eğer fail eşse, mağdurun şikayetçi olmaması durumunda bile suç otomatik olarak takip edilir.
Darp Raporu Nereden Alınır?
Darp raporu, devlet veya özel hastanelerden alınabilir. Ancak sağlık ocakları veya aile hekimleri darp raporu veremezler.
Darp Raporunu Kim Verebilir?
Darp raporunu devlet ve özel hastaneler verebilir. Acil servislerde, darp edildiğinizi belirterek ücretsiz olarak rapor alabilirsiniz.
Darp Raporu Kaç Gün İçinde Alınmalıdır?
Darp raporu almak için belirli bir süre sınırı yoktur. Yani darp olayının üzerinden geçen süre, rapor alınması için bir engel teşkil etmez. Ancak zamanla yaralar veya izler kaybolacağı için, mümkün olan en kısa sürede rapor almak daha etkili olur.
Darp Raporu Alınca Ne Olur?
Darp raporu, mağdurun şikayetçi olmak istemesi durumunda delil niteliği taşır. Rapor alındıktan sonra ya da olay kolluk kuvvetlerine bildirildiğinde, savcılık soruşturma başlatabilir ve rapor, maddi delil olarak kullanılabilir.
Darp Raporunun Geçerlilik Süresi
Darp raporunun geçerlilik süresi yoktur. Ancak, kasten yaralama suçundan dava açmak için darp raporunun alınmasının ardından 6 ay içinde şikayetçi olunması gerekir. Eşler arasında darp varsa, şikayet için herhangi bir zamanaşımı süresi bulunmamaktadır.
Darp Raporu Alıp Şikayetçi Olmama Durumu
Darp raporu alıp şikayetçi olmamış olmak, suç duyurusunda bulunmamak anlamına gelir. Ancak, darp raporu resmi bir kayıttır ve sağlık personeli durumu yetkili makamlara bildirmek zorundadır. Bu durumda savcılık, şikayetçi olmasanız dahi soruşturma başlatabilir.
Boşanma Davasında Darp Raporu
Boşanma davalarında, eşe karşı uygulanan fiziksel şiddetin ispatı amacıyla Üsküdar boşanma avukatı darp raporu kullanılabilir. Üsküdar en iyi anlaşmalı boşanma avukatı taraflar birbirlerine kusur isnat etmek zorunda değildir, ancak çekişmeli boşanma davalarında kusurun ispatı gereklidir. Kusurlu olmayan taraf, diğer taraftan maddi ve manevi tazminat talep edebilir. Fiziksel, psikolojik, cinsel veya ekonomik şiddet, kusurlu davranış olarak kabul edilir ve darp raporu, şiddetin ispatında önemli bir delil olabilir.
Darp Raporuna İtiraz
Darp raporuna doğrudan itiraz etmek mümkün değildir. Ancak, raporun sahte olduğu veya rüşvet karşılığında düzenlendiği iddiaları varsa, hastane ve raporu düzenleyen doktor hakkında suç duyurusunda bulunulabilir. Ayrıca, raporda yer alan tıbbi betimlemeler ve olayın gelişim şekli, olayın farklı bir şekilde meydana geldiği iddialarıyla birlikte değerlendirilebilir.