Aldatma Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Aldatma boşanma davası ne kadar sürer? 

Aldatma ya da zina olarak adlandırılan durum eşlerden birinin üçüncü bir şahıs ile zina yapması ve diğer eşin mağdur durumuna düşmesidir. Aile mahkemesinde açılan ve özel yargılama usullerine tabi tutulan dava türlerinden biri olan aldatma boşanma davası ne kadar sürer? Aldatılan eş bir an önce karşı taraftan kurtulmak ister ve en kısa zaman içerisinde dava açar. Ancak açılan davanın ne kadar süreceği de merak konusudur. Eğer eşlerden biri aldatırsa, diğer eş aldatma olgusunu öğrendikten sonra 6 ay içerisinde boşanma davasını açabilir, bu hakka sahiptir. Boşanma sebebi geç öğrenilse dahi aldatma nedeniyle dava açılacağı için, fiili olarak işlenen bu kusurun üzerinden maksimum 5 yıl geçebilir. 5 yıl sonrasında durum zaman aşımına uğrar ve dava açmak mümkün olmaz. Ancak öğrendikten sonra henüz 5 yıl dolmamışsa dava açılır. Aldatmayı affetmek ise dava açma hakkını ortadan kaldırır. Buna yol açan durumlar arasında ise sözlü ya da yazılı olarak eşler arasında sergilenen davranışlardır.

Aldatma Sebebiyle Boşanma Davası Nedir?

Aldatma boşanma davası ne kadar sürer sorusuna anlaşmalı ve çekişmeli olarak açılan dava türlerine göre sürenin değiştiği yanıtı verilir. Aynı zamanda aldatma sebebiyle boşanma davasının tam olarak ne olduğunu bilmeyen bireyler olabilir. Aldatma boşanma davası;

  • Evlilik birliği devam ederken bir eşin diğer eşi aldatması, zina işlemesi sonucunda açılan dava türüdür.
  • Eşin, evli olduğu kişiden başka kişiyle cinsel ilişkiye girmesi,
  • Öpüşmesi, sarılması, dokunması ve benzeri haller aldatma olarak kabul edilir ancak zinaya girmez.

Bu gerekçelere dayanarak ispat ve deliller toplanır ve aldatma boşanma davası açılır. Ancak eşin başka bir şahısla zina yapıp yapmadığını öğrenmek için karinelerden yararlanma durumu söz konusudur. Aynı otel odasında konaklama, ortak konutta bulunma ya da gecelemek gibi durumlar mahkeme tarafından genellikle zinanın var olduğunu gösteren olgular olarak kabul edilir. Boşanma sebepleri özel ve genel olmak üzere ikiye ayrılır. Aldatma (zina) sebebiyle açılan boşanma davası ise özele girer. Davacının bu olguyu kanıtlaması halinde mahkeme tarafından zina nedeniyle boşanma davası kabul edilir.

Aldatma Nedeniyle Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Aldatma nedeniyle boşanma davası nasıl açılır ve aldatma boşanma davası ne kadar sürer? Aldatma sebebiyle boşanma davası yalnızca aldatma olgusuna dayalı olarak açılabileceği gibi farklı özel sebepler ve şiddetli geçimsizlik gibi genel durumlara bağlı olarak da dava açılabilir. Farklı gerekçelerle birlikte aldatma boşanma davası açıldığında mahkeme kanıtlara dayalı olarak özel nedenle boşanmayı gerçekleştirir. Ancak zina iddiası ispatlanamadığı takdirde, genel boşanma kusurlarına bakılır ve bu nedenlere dayalı olarak boşanma kararı verilir.

Aldatma Nedeniyle Boşanma Davasında Gizlilik Kararı Nedir?

Aldatma boşanma davası ne kadar sürer ve bu durum ne kadar gizli kalır? sorusu aldatılan eşlerin akıllarında güven duygusunu zedelemeyecek şekilde yanıt arar. Aldatma nedeniyle boşanma davasında talep edilmesi halinde gizlilik tarafların haklarının korunmasına yönelik olarak yürütülür. Tarafların talepleri üzerine duruşmalar gizli bir şekilde yapılır.

Boşanma Davasında Aldatmaya Dair İspat ve Deliller

Aldatma boşanma davası ne kadar sürer ve ne tür ispat ve deliller mahkemeye sunulmalıdır? Aldatma olayı ancak;

  • Tanık beyanlarıyla,
  • Telefon görüşmesi kayıtlarıyla,
  • Bir kereye mahsus alınmış ses kaydıyla,
  • Sosyal medya içerikleriyle,
  • Otel kayıtlarıyla,
  • Güvenlik kamerası görüntüleriyle,
  • Fotoğraf ve video kayıtlarıyla,
  • Soruşturma dosyasında yer alan evraklarda zina olgusuna dair ifadelerle,
  • Banka kayıtlarıyla,
  • Kredi kartı ekstreleriyle ve diğer kanıtlarla kanıtlanabilir.

Aldatılan Eşin Üçüncü Şahsa Manevi Tazminat Davası Açması

Fiili olarak gerçekleşen zina sonucunda davacının aldatma boşanma davası ne kadar sürer ve davadan sonra üçüncü şahsa da dava açabilir miyim gibi soruları merak etmesi oldukça normaldir. Aldatılan eşin üçüncü şahsa manevi tazminat açma hakkı vardır. Bunun en önemli nedeni ise aldatma fiilinin, diğer eşe karşı işlenmiş haksız bir fiil olmasıdır. Bu nedenle aldatılan eş kusurlu olan diğer eşten ve zina yaptığı kişiden manevi tazminat talep edebilir. Ancak bu talebin prosedürü zaman zaman farklılık göstermekle birlikte zaman zaman ise Yargıtay aksi yönde karar vermektedir.. Üçüncü şahsa dair kanunlarda özel bir tazminat hükmü yer almamasına rağmen, haksız fiile ilişkin genel koşulları taşımasından ötürü tazminat sorumluluğu ihdas edilir.

Sizin tarafınızdan gelen soruları tek tek yayınlıyoruz. Kadıköy boşanma avukatı her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz. Bizlere iletişim sayfamızdan veya 0539 648 99 77 numaramızdan bizi arayabilirsiniz.

Leave a Comment